Aflossingsvrije hypotheek: dit zijn de risico’s

Aflossingsvrije hypotheek: dit zijn de risico’s

Sta jij op het punt om een huis te kopen en ben je op zoek naar een passende hypotheek? Je kunt nog steeds kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Het klinkt aantrekkelijk door de lage maandlasten. Maar welke risico’s brengt het met zich mee?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een van de vele hypotheekvormen in Nederland is een aflossingsvrije hypotheek. Het is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum alleen rente betaalt. Je lost gedurende de looptijd niet af. Omdat je niet aflost moet je de lening op de einddatum in één keer aflossen. Vaak kun je na de einddatum de hypotheek verlengen of oversluiten, maar dit hangt af van de partij waar je de hypotheek hebt afgesloten. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal zo’n 30 jaar.

Waarom voor een aflossingsvrije hypotheek kiezen?

De lage maandlasten die bij deze hypotheekvorm komen kijken is voor mensen een reden om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Het is qua maandlasten de goedkoopste hypotheekvorm. Wel is het belangrijk om te beseffen dat je bij deze maandlasten nog niks hebt afgelost.

Risico’s aflossingsvrije hypotheek

Toch kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het goed om de risico’s van deze hypotheekvorm voor ogen te hebben. Wij zetten het voor je op een rij:

  1. De naam, aflossingsvrije hypotheek, zegt het al. Dit neemt dan ook het risico met zich mee dat er op de einddatum van de hypotheek, nog niks is afgelost.
  2. Een aflossingsvrije hypotheek kan je meenemen als je gaat verhuizen. Dit kan echter alleen als de hypotheek niet hoger is dan 50% van de waarde van het nieuwe huis.
  3. Met deze hypotheekvorm bouw je gedurende de looptijd geen kapitaal op.
  4. Tegenwoordig heb je nog maar 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek, waardoor je netto maandlasten stijgen na afloop van de 30-jaarsperiode.
  5. Als je de woning noodgedwongen moet verkopen, is er met name in het begin van de looptijd een risico op een restschuld. De totale hypotheek is gemaximeerd tot 100% van de waarde van de woning, maar als de waarde van de woning daalt, kan er toch een restschuld ontstaan als de hypotheekschuld in zijn totaliteit niet of minder snel daalt.
  6. Alleen als je voor 2013 al een hypotheek had, kan je nu kiezen voor (een gedeelte) aflossingsvrije lening en hou je toch recht op renteaftrek. Is je hypotheek na 2013 gesloten dan kan je alsnog kiezen voor (een gedeelte) aflossingsvrij, maar is de rente over deze hypotheek niet aftrekbaar!

Ons advies

De keuze voor (een deel) aflossingsvrije hypotheek is altijd maatwerk. Wij noemen aflossingsvrij ook wel de vrijheid om af te lossen. Hiermee kan een aflossingsvrije hypotheek een goed instrument zijn voor financiële planning. Het hangt namelijk van je levensfase af wanneer je meer of minder financiële ruimte hebt, door de aflossingsvrije hypotheek kan je als jong gezin er voor kiezen om over een hypotheekdeel alleen rente te betalen om later, als de kinderen het huis uit zijn er voor te kiezen om extra af te lossen. Aflossingsvrije hypotheek is dus geen vies woord, maar moet, als dit wordt toegepast, en wel overwogen keuze zijn. 

Wij vertellen je graag welke hypotheek bij je past en welke wet- en regelgeving van toepassing is in jouw huidige situatie. Benieuwd? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

De impact van rentetarieven op hypotheken: dit moet u weten

Of u nu op het punt staat uw eerste huis te kopen of al een hypotheek hebt, het is belangrijk om te begrijpen hoe veranderende rentetarieven uw hypotheek beïnvloeden. In … Continued

25.04.2024
Hypotheken

Doorstromer in de woningmarkt? Onze tips!

Als doorstromer heeft u al ervaring met het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek. Er zijn echter meer zaken om rekening mee te houden dan als starter. Wij delen enkele tips voor u als doorstromer in de woningmarkt!

22.02.2023
Administratie

Wat doet een financieel adviseur?  

Meer uit uw financiën halen? Uw persoonlijke financiële situatie in kaart brengen? Dit zijn zaken waarmee een financieel adviseur u helpt. Meer weten over de voordelen van een financieel adviseur? Lees dan verder! 

15.11.2022