Belastingtarieven en zelfstandigenaftrek, wat is er verandert?

Belastingtarieven en zelfstandigenaftrek, wat is er verandert?

Elk jaar veranderen er regels en voorwaarden voor de belastingtarieven en zelfstandigenaftrek. Dit kan invloed hebben op de belasting die je betaalt en je inkomsten. Daarom is het handig dat je altijd op de hoogte bent.

Wat valt onder een belastingtarief?

Over het belastbare inkomen uit werk en woning (box 1) moet iedereen belasting betalen via een oplopend tarief. Hier valt het pensioen, AOW-uitkering, andere uitkeringen en het loon onder. Wanneer je inkomen stijgt, moet je meer belasting betalen. Ook moet er over het belastbaar inkomen van werk en woning in de 1e schijf volksverzekering premie betaald worden. Dit zijn de premies voor de AOW (Algemene Ouderdomswet), de WLZ (Wet Langdurige Zorg) en de ANW (Algemene Nabestaandenwet). Daarnaast hangt het belastingtarief ook af van je leeftijd. Bijvoorbeeld in het jaar dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, zal het belastingtarief in de 1e schijf worden aangepast.

Wat is een zelfstandigenaftrek?

Ben je ondernemer? Dan kom je in aanmerking voor de ondernemersaftrek. Hieronder valt de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, meewerkaftrek en de stakingsaftrek. Bij de zelfstandigenaftrek mag er een bedrag van de winst worden afgetrokken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dit kan alleen als je voor de belastingdienst als ondernemer staat geregistreerd en als je minimaal 1225 uur in het jaar aan het bedrijf werkt. De zelfstandigenaftrek kun je toepassen bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Belastingtarieven, dit is er verandert in 2021

Dit jaar is het tarief van de inkomstenbelasting licht gedaald, van 37,35 naar 37,1 procent. Dit geldt voor het bruto-inkomen tot 68.507 euro, hiervan kunnen zowel werkenden als mensen met een uitkering van profiteren. De arbeidskorting op de inkomstenbelasting is dit jaar gestegen. Wanneer er 40.000 euro bruto wordt verdiend, hoeft men daar vanaf dit jaar 428 euro minder belasting over te betalen. Ook verandert er het een en het ander voor de vermogensbelasting. Mensen mogen meer spaargeld en aandelen bezitten, zonder daar belasting over te betalen. Dit jaar mag je namelijk 50.000 euro belastingvrij sparen, wat voorheen 30.846 euro was. Deze bedragen gelden per fiscaal partner, dus bij twee fiscale partners mag er € 100.000 belastingvrij gespaard worden.

Zelfstandigenaftrek, dit is er verandert in 2021

Sinds 2020 wordt de hoogte van de zelfstandigenaftrek in stappen beperkt. Voorheen konden zzp’ers met een hoog inkomen de ondernemersfaciliteiten aftrekken tegen het hoogste belastingtarief. Dat is nu verandert, want de maximale aftrek wordt afgetopt. Fiscale verschillen tussen zzp’ers en werknemers worden kleiner gemaakt, waardoor de zelfstandigenaftrek daalt met 360 euro. Zzp’ers krijgen hierdoor minder korting op hun inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek komt in 2021 dan uit op €6.670.-, waarbij het aftrekpercentage 43% is. Dit daalt uiteindelijk naar het laagste belastingtarief. Nu heeft elke zzp’er evenveel belastingvoordeel bij de ondernemersaftrek.

Wat gaat er voor jou veranderen?

Elk jaar vinden er weer talloze financiële en belastbare veranderingen plaats voor jou en je onderneming. Wil je goed voorbereid zijn en weten welke financiële zaken er voor jou veranderen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je hier graag mee.

 

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Administratie

Zo vermijd je administratieve fouten

Administratieve fouten: grote kans dat jij hier ook mee te maken hebt gehad. Er zijn een aantal administratieve fouten die veel geld kunnen kosten. Bespaar geld en voorkom boetes van de belastingdienst met deze handige tips!

2.12.2021
Administratie

Belastingtarieven en zelfstandigenaftrek, wat is er verandert?

Elk jaar veranderen er regels en voorwaarden voor de belastingtarieven en zelfstandigenaftrek. Dit kan invloed hebben op de belasting die je betaalt en je inkomsten. Daarom is het handig dat je altijd op de hoogte bent.

27.07.2021
Administratie

De voordelen van een administratiekantoor in eigen regio

Als ondernemer wilt u zich bezighouden met uw bedrijf. Zaken als de administratie en boekhouding zijn zaken waaraan u het liefst zo min mogelijk tijd besteedt. Een administratiekantoor kan dan uitkomst bieden. Wat zijn de voordelen van een administratiekantoor in de regio? Wij zetten het voor u op een rij.

17.03.2021