De taxatie van uw woning: zo werkt het

De taxatie van uw woning: zo werkt het

Woning kopen of verkopen? Of een waardebepaling nodig voor een ander doeleinde? Een taxatie van een woning is mogelijk door de gespecialiseerde taxateurs van de De Jong Workum. Wat er bij komt kijken en waar u rekening mee moet houden? Daar vertellen wij u graag meer over!

Waarom een taxatie uitvoeren?

Het taxeren van een woning kan met diverse zaken te maken hebben. Denk hierbij aan één van de volgende situaties:

  • Het aanvragen van een hypotheek of lening
  • Het bepalen van de huurwaarde
  • Opgave aan de Belastingdienst
  • De aan- of verkoop van de woning

Hoe verloopt de taxatie?

Natuurlijk komen wij allereerst bij de woning langs op het afgesproken tijdstip. De taxateur heeft hiervoor wel het eigendomsbewijs, kadastrale gegevens en tekeningen van de woning nodig. Is dit compleet? Dan wordt er tijdens de taxatie op verschillende factoren gelet. Denk bijvoorbeeld aan de staat van onderhoud, de functionele indeling van de woning, de inhoud en de oppervlakte. Dat niet alleen: ook de constructie, gebruikte materialen én de kwaliteit hiervan wordt op gelet. Niet te vergeten, speelt de energiezuinigheid en mate van isolatie een grote rol. Net als verplichtingen en rechten als erfpacht of overpad.

Naast uw woning, speelt de ligging en de omgeving een belangrijke rol. Ligt het bijvoorbeeld in de buurt van scholen of supermarkten of is het juist rustiger gelegen? Van de ligging, het bestemmingsplan tot de marktsituatie: de taxateur verliest niets uit het oog.

Waarom een taxatie door een gespecialiseerde partij?

Een taxatie is niet zomaar iets. Er komt veel bij kijken en voor alle partijen is het van belang dat dit zo nauwkeurig en met oog op de situatie wordt uitgevoerd. Geldverstrekkers – zoals banken of investeerders – of verzekeringsmaatschappijen accepteren niet zomaar iedere taxatie, maar stellen strikte regels.

Het is daarom belangrijk dat het taxatierapport aan deze strikte regels voldoet. Wij hanteren bij taxaties onder andere het model NVM-taxatierapport. Dit wordt door alle geldverstrekkende instellingen en de Nationale Hypotheekgarantie erkend. Een gevalideerd taxatierapport behoort ook tot de mogelijkheden.

Taxatierapport: de onderdelen

Een taxatierapport bevat alle belangrijke gegevens die betrekking hebben op het object. De ligging, courantheid, gemeentelijke voorschriften bepalen onder andere de waarde van de woning. Omdat de waarde van een woning per regio kan verschillen, is het belangrijk dat u een taxateur uit de regio in arm neemt. Diegene is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen uw regio en binnen de markt.

De Jong Workum FA: dé partij voor uw woningtaxatie

Uw woning laten taxeren? Bij ons bent u aan het juiste adres! Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

De impact van rentetarieven op hypotheken: dit moet u weten

Of u nu op het punt staat uw eerste huis te kopen of al een hypotheek hebt, het is belangrijk om te begrijpen hoe veranderende rentetarieven uw hypotheek beïnvloeden. In … Continued

25.04.2024
Hypotheken

Doorstromer in de woningmarkt? Onze tips!

Als doorstromer heeft u al ervaring met het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek. Er zijn echter meer zaken om rekening mee te houden dan als starter. Wij delen enkele tips voor u als doorstromer in de woningmarkt!

22.02.2023
Administratie

Wat doet een financieel adviseur?  

Meer uit uw financiën halen? Uw persoonlijke financiële situatie in kaart brengen? Dit zijn zaken waarmee een financieel adviseur u helpt. Meer weten over de voordelen van een financieel adviseur? Lees dan verder! 

15.11.2022