Huis meer waard? Hypotheekrente omlaag!

Huis meer waard? Hypotheekrente omlaag!

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Betaalde u vijf jaar geleden gemiddeld zo’n € 250.000 voor een huis, inmiddels is dat een ton meer! Daardoor bestaat de kans dat u minder hypotheekrente hoeft te betalen.

De rente die u over uw hypotheek betaalt, bestaat namelijk uit een basisrente en een rente-opslag. Dit geldt vooral voor hypotheken zonder NHG. Vaak betaalt u de rente-opslag al als uw hypotheek hoger is dan 40% of 50% van de koopprijs.

Lager tarief

Hoe meer u heeft geleend voor uw huis, hoe hoger de rente-opslag. Heeft u uw huis voor 100% (of meer) gefinancierd met een hypotheek, dan kan die opslag wel oplopen tot 0,6%. Op een hypotheek van € 250.000 betaal je dan € 1.500 extra rente per jaar.
Wanneer uw huis meer waard is geworden door de marktontwikkelingen, of als u hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonnepanelen en/of als u hebt afgelost, verandert die verhouding. Daardoor kan de rente-opslag in een lager tarief vallen, waardoor u kunt besparen op uw hypotheekrente.

Wat moet u doen?

Allereerst moet u weten of en hoeveel rente-opslag u betaalt en hoeveel u kunt besparen. Dat kunt u meestal terugvinden op de website van de geldverstrekker.
Check vervolgens de voorwaarden van uw hypotheek. Hier kunt u lezen of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen.
Nu moet u nog weten hoeveel uw huis waard is. De WOZ-waarde is een aardige richtlijn, maar loopt altijd een jaar achter. Zeker nu de huizenprijzen zo hard stijgen, kan het lonen om uw huis opnieuw te laten taxeren. Dit kost wel geld.
Als u besluit uw huis te laten taxeren, heeft u meerdere mogelijkheden. Via internet kunt u al voor een paar tientjes een taxatierapport laten maken. Helaas accepteren lang niet alle banken dit. U zult dan een taxateur in de arm moeten nemen en dat is een stuk duurder. Toch kan het interessant zijn om hierin te investeren, omdat u de kosten weer terugverdient.
Vaak zult u zelf de bank moeten benaderen om de verlaging te laten doorvoeren. Maar dat kunt u natuurlijk ook aan uw Erkend Financieel Adviseur vragen.

Meer informatie

Wilt u weten of u kunt besparen op uw hypotheek door de rente-opslag te verlagen, maar komt u er niet helemaal uit of heeft u geen tijd om het uit te zoeken? Neem dan contact op met ons en wij helpen u verder.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Aflossingsvrije hypotheek: dit zijn de risico’s

Sta jij op het punt om een huis te kopen en ben je op zoek naar een passende hypotheek? Je kunt nog steeds kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Het klinkt door de lage maandlasten aantrekkelijk. Maar welke risico’s brengt het met zich mee?

10.05.2021
Hypotheken

Tips voor starters op de woningmarkt

Een eerste huis kopen? Voor veel mensen is dit een grote stap. Als starter op de woningmarkt is het tegenwoordig niet altijd makkelijk. In deze blog tips voor jou als starter op de woningmarkt!

21.04.2021
Hypotheken

Aardgas steeds duurder, hoe kun je besparen?

Volgens de plannen moeten alle huizen in Nederland in 2050 helemaal van het aardgas af zijn. Een van de maatregelen om dit te stimuleren, is het jaarlijks verhogen van de belasting op gas. In dit artikel geven we je een paar tips die je helpen te besparen.

18.02.2021