Samenwonen en mantelzorg: voor welke optie kiest u?

Samenwonen en mantelzorg: voor welke optie kiest u?

Mantelzorgers kiezen de laatste jaren steeds vaker voor nieuwe vormen van samenwonen. Het is namelijk handig als degene voor wie u zorgt dichtbij u is. Maar let op: samenwonen op één adres heeft financiële gevolgen, zelfs als u allebei uw eigen huishouding voert.

Samenwonen mantelzorg

Het grote voordeel van samenwonen is de directe nabijheid. Als degene die u verzorgt hulp nodig heeft, bent u maar een paar stappen van hem of haar verwijderd.

Er zijn meerdere woonvormen denkbaar. De twee meest gangbare zijn de kangoeroewoning en de mantelzorgwoning. In beide gevallen woont degene die u verzorgt zelfstandig, maar wel bij u ‘op het erf’. Toch zijn er ook verschillen.

Kangoeroewoning

In een kangoeroewoning deelt u letterlijk het dak met degene voor wie u zorgt. Achter de voordeur is uw huis wel opgedeeld in twee zelfstandige woningen. Door middel van een afsluitbare, interne tussendeur kunt u van de ene in de andere woning komen.

Er zijn weinig kangoeroe-koopwoningen op de markt. Als u er de ruimte voor heeft, kunt u een bestaande woning laten verbouwen tot kangoeroewoning. Wilt u huren? Ook dan is het aanbod beperkt. En let op: u moet waarschijnlijk verhuizen als degene voor wie u zorgt naar een verpleeghuis gaat of overlijdt.

Fiscale partners

Een huis delen kan gunstig zijn omdat u de kosten met twee huishoudens deelt. Als kinderen en hun ouders vanwege mantelzorg samenwonen, heeft dit geen gevolgen voor de AOW-uitkering van de ouders. Maar omdat jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven, ziet de fiscus jullie wel als fiscale partners.

Dat laatste kan gevolgen hebben voor het recht op huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Verder kan de sociale dienst bepaalde voorzieningen en zelfs een bijstandsuitkering weigeren. Afhankelijk van de situatie kan dit om duizenden euro’s per jaar gaan.

Als u en degene die mantelzorg ontvangt allebei een eigen huisnummer hebben, zijn jullie voor de belasting niet langer fiscale partners. U kunt overwegen om dit bij de gemeente aan te vragen. Maar let ook hier op: dit leidt weer tot andere kosten, zoals bijvoorbeeld gemeentelijke heffingen.

Mantelzorgwoning

In tegenstelling tot een kangoeroewoning is een mantelzorgwoning een tijdelijke woonoplossing. Mantelzorgwoningen zijn er in soorten en maten. U kunt bijvoorbeeld de garage ombouwen tot woonunit of een tuinhuisje plaatsen dat van alle gemakken is voorzien. Ook zijn er prefab mantelzorgwoningen die u aan uw huis kunt laten vastmaken.

Niet aftrekbaar

De kosten van een mantelzorgwoning zijn niet aftrekbaar. Als u de woning financiert met een hypotheek, mag u de rente daarvan dus niet aftrekken. De kosten mag u evenmin opvoeren als bijzondere zorgkosten. Anderzijds telt de mantelzorgwoning niet mee bij het bepalen van de WOZ-waarde van uw huis.

Stopt de mantelzorg? Dan mag de mantelzorgwoning niet langer een woonbestemming hebben. U hoeft het bouwwerk niet af te breken, maar moet wel de keuken en badkamer verwijderen.

Best ingewikkeld

U ziet: samenwonen en mantelzorg is in financieel opzicht best ingewikkeld. Laat u daarom op voorhand goed voorlichten, zodat u de juiste beslissingen kunt nemen. Als Erkend Financieel Adviseur help ik u hier graag bij. Ik ben niet alleen op de hoogte van de recente wet- en regelgeving, maar heb ook een uitgebreid netwerk met experts zoals belastingadviseurs en notarissen. En uiteraard kan ik u helpen bij het vinden van de beste manier om uw plannen te financieren. Neem dus gerust contact met me op.

Andreas de Jong

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Aardgas steeds duurder, hoe kun je besparen?

Volgens de plannen moeten alle huizen in Nederland in 2050 helemaal van het aardgas af zijn. Een van de maatregelen om dit te stimuleren, is het jaarlijks verhogen van de belasting op gas. In dit artikel geven we je een paar tips die je helpen te besparen.

18.02.2021
Hypotheken

Huis meer waard? Hypotheekrente omlaag!

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Betaalde u vijf jaar geleden gemiddeld zo’n € 250.000 voor een huis, inmiddels is dat een ton meer! Daardoor bestaat de kans dat u minder hypotheekrente hoeft te betalen.

22.01.2021
Hypotheken

Samenwonen en mantelzorg: voor welke optie kiest u?

Mantelzorgers kiezen de laatste jaren steeds vaker voor nieuwe vormen van samenwonen. Het is namelijk handig als degene voor wie u zorgt dichtbij u is. Maar let op: samenwonen op één adres heeft financiële gevolgen, zelfs als u allebei uw eigen huishouding voert.

17.12.2020