Tips voor starters op de woningmarkt

Tips voor starters op de woningmarkt

Een eerste huis kopen? Voor veel mensen is dit een grote stap. Als starter op de woningmarkt is het tegenwoordig niet altijd makkelijk. In deze blog tips voor jou als starter op de woningmarkt!

Een goede voorbereiding is het halve werk

De jacht op de huizenmarkt begint vaak online. Zet voordat je gaat zoeken jouw concrete woonwensen op papier. Houd hierbij rekening met toekomstige veranderingen, zoals een gezinsuitbreiding of het switchen van werk. Alle wensen op papier gezet? Dan is het tijd om je budget vast te stellen en te kijken welke hypotheekvorm bij jouw situatie past. Denk ook na over je maandlasten. Hoeveel wil je per maand kwijt zijn aan hypotheeklasten? Vind je deze vraagstukken lastig? Onze adviseurs helpen je hier graag bij. Voor het gehele kooptraject kun je bij ons terecht, van advies over jouw hypotheek tot het daadwerkelijk aankopen van een woning.

Tips voor iedere starter op de woningmarkt

Als starter op de woningmarkt zijn er waarschijnlijk zaken waar je niet in thuis bent. Wij geven een aantal tips ter voorbereiding van je eerste koopwoning.

1. Kijk verder

Iedereen heeft bij de zoektocht naar een koopwoning een voorkeur voor een bepaalde woonwijk, stad of dorp. Focus hier niet te veel op. Vergroot je zoekgebied en oriënteer op minder populaire of opkomende stadsdelen of wijken. Wellicht staat hier wel jouw droomhuis dat aan al je eisen voldoet.

2. Starters kortingen

Verdiep je in de regelingen op de woningmarkt die speciaal gerealiseerd zijn voor starters. Zo bestaat er bij veel gemeentes een starterslening die je kan helpen bij het financieren van jouw eerste huis. Dit is een lening boven op de maximale hypotheek van de bank. Ook bestaat er per 2021 een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Woningkopers van 18 tot 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis koopt van maximaal € 400.000 en dat scheelt 2% van de aankoopprijs. Meer informatie hierover vind je op de website van de rijksoverheid.

3. Belastingvrije schenking

Wanneer je een schenking krijgt om een woning te kopen of te verbouwen, hoef je hier over een bedrag van maximaal €105.302 geen schenkbelasting te betalen. Dit kan bijvoorbeeld een schenking zijn van jouw ouders of andere familieleden.

4. Energiebesparende maatregelen voor een hypotheek

Van plan om de woning te verduurzamen na de aankoop? Als je voor jouw nieuwe woning een energiebesparende voorziening wilt financieren kan je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Zo is het mogelijk om in 2021, 106% in plaats van 100% van de woningwaarde te lenen. Extra gevelisolatie, HR++ glas of zonnepanelen kunnen helpen bij een hogere hypotheek. Het is verstandig om je vooraf te laten voorlichten over de mogelijkheden.

5. Laat je helpen door professionals

Een studieschuld, spaargeld en je werksituatie zijn van grote invloed op jouw hypotheek. Het is raadzaam je te laten adviseren over een geschikte hypotheek. Als starter op de oververhitte woningmarkt heb je te maken met een snelle en grote beslissing. Je hebt weinig tijd om na te denken voordat je een bod uitbrengt. Je kunt je laten helpen door professionals op de woningmarkt, zoals een aankoopmakelaar. Zo krijg je advies over de status van de woningmarkt, kan je vragen om een waardebepaling van de woning die je op het oog hebt en kan het je helpen bij het maken van verstandige keuzes in stressvolle situaties.

Hulp nodig bij het vinden van jouw droomhuis?

Aan de slag! Met deze tips kan je alvast een start maken met jouw zoektocht. Weet je nog niet exact waar je naar opzoek bent of heb je, jouw droomhuis nog niet gevonden? Geef dan gratis je zoekopdracht op. Wij geven je graag professionele hulp bij het kopen van een woning, je kan vrijblijvend met ons contact opnemen.

Tips-starters-woningmarkt

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Doorstromer in de woningmarkt? Onze tips!

Als doorstromer heeft u al ervaring met het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek. Er zijn echter meer zaken om rekening mee te houden dan als starter. Wij delen enkele tips voor u als doorstromer in de woningmarkt!

22.02.2023
Administratie

Wat doet een financieel adviseur?  

Meer uit uw financiën halen? Uw persoonlijke financiële situatie in kaart brengen? Dit zijn zaken waarmee een financieel adviseur u helpt. Meer weten over de voordelen van een financieel adviseur? Lees dan verder! 

15.11.2022
Hypotheken

De taxatie van uw woning: zo werkt het

Woning kopen of verkopen? Of een waardebepaling nodig voor een ander doeleinde? Een taxatie van een woning is mogelijk door de gespecialiseerde taxateurs van de De Jong Workum. Wat er … Continued

5.11.2022