Wat levert 2021 u op (en wat gaat het u kosten)?

Wat levert 2021 u op (en wat gaat het u kosten)?

Het kabinet heeft op Prinsjesdag een lastenverlaging aangekondigd voor het nieuwe jaar. Ondanks de coronacrisis zouden we er dus op vooruit moeten gaan. Maar klopt dat wel? In dit artikel bespreken we vijf zaken die in 2021 invloed hebben op uw portemonnee.

Wat levert 2021 op?

 

1. Inkomstenbelasting iets omlaag
Werkenden met een middeninkomen gaan er volgend jaar gemiddeld ongeveer 1% op vooruit. Voor gepensioneerden is dit de helft. Dit komt doordat de arbeidskorting voor werkenden omhoog gaat en het tarief van de eerste belastingschijf wordt verlaagd naar 37,10%. Daardoor houden werkenden netto iets meer over.

2. Hogere vrijstelling box 3-belasting
Het van belasting vrijgestelde vermogen van spaarders en kleine beleggers gaat in 2021 omhoog naar €50.000. Heeft u een fiscale partner? Dan hoeven jullie pas box 3-belasting te betalen als jullie vermogen meer is dan €100.000.

3. Zorgverzekering duurder
De zorgpremie stijgt in 2021. Voor de basis zorgverzekering betaalt u volgend jaar gemiddeld €5 meer dan in 2020. Toch zijn er grote verschillen tussen zorgverzekeraars. Zo kost de goedkoopste (budget)verzekering ruim €500 per jaar minder dan de duurste (restitutie)verzekering. Die laatste biedt natuurlijk wel de mogelijkheid om naar de zorgverlener van uw eigen keuze te gaan. Met de budgetverzekering zijn uw mogelijkheden beperkter, tenzij u bijbetaalt.

4. Energiebelastingen gas omhoog
De energiebelastingen op gas gaan in 2021 omhoog, die voor stroom blijven vrijwel gelijk. Voor gas betaal je zo’n 3 cent per kubieke meter meer. Dat gaat u trouwens alleen merken als u meer gas gebruikt dan gemiddeld. Dat komt omdat huishoudens per jaar €31 energiebelasting kunnen terugkrijgen. Wilt u weten wat u ongeveer gaat betalen in 2021? Check het dan met de handige rekentool van Milieu Centraal.

5. Meer partneralimentatie
Als u partneralimentatie moet betalen, bent u elk jaar verplicht om het bedrag te verhogen. Vanaf 1 januari 2021 bedraagt deze zogenoemde indexering 3%. U moet uw ex-partner volgend jaar dus per €100 partneralimentatie €3 meer betalen dan in 2020. Met deze tool kunt u snel uitrekenen hoeveel partneralimentatie u in 2021 precies moet betalen.

Bij uw aangifte inkomstenbelasting mag u de partneralimentatie aftrekken. Maar als u een inkomen hebt dat hoger is dan € 68.507, dan daalt de maximale aftrek. Over 2020 mag u nog 46% aftrekken, over 2021 nog 43%. Heeft u een hoog inkomen, dan kost de partneralimentatie volgend jaar dus 6% extra.

Meer informatie
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze dan gerust. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik expert op het gebied van financiële zaken. Bel me dus even of stuur me een mailtje.

Andreas de Jong

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Administratie

Zo vermijd je administratieve fouten

Administratieve fouten: grote kans dat jij hier ook mee te maken hebt gehad. Er zijn een aantal administratieve fouten die veel geld kunnen kosten. Bespaar geld en voorkom boetes van de belastingdienst met deze handige tips!

2.12.2021
Administratie

Belastingtarieven en zelfstandigenaftrek, wat is er verandert?

Elk jaar veranderen er regels en voorwaarden voor de belastingtarieven en zelfstandigenaftrek. Dit kan invloed hebben op de belasting die je betaalt en je inkomsten. Daarom is het handig dat je altijd op de hoogte bent.

27.07.2021
Administratie

De voordelen van een administratiekantoor in eigen regio

Als ondernemer wilt u zich bezighouden met uw bedrijf. Zaken als de administratie en boekhouding zijn zaken waaraan u het liefst zo min mogelijk tijd besteedt. Een administratiekantoor kan dan uitkomst bieden. Wat zijn de voordelen van een administratiekantoor in de regio? Wij zetten het voor u op een rij.

17.03.2021