WOZ-waarde woning: dit moet je weten!

WOZ-waarde woning: dit moet je weten!

De WOZ-waarde van een woning wordt bepaald door de gemeente. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting er betaald dient te worden. Maar is de WOZ-waarde alleen bedoeld voor het heffen van belasting of heeft het ook nog andere functie? En hoe wordt zo’n WOZ-waarde eigenlijk bepaald? Wij leggen het u graag uit!

De WOZ-waarde van een woning

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ- waarde bepaalt hoeveel belasting en gemeentelijke heffingen u moet betalen. Het bepaalt de hoogte van onder andere onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en uw inkomstenbelasting. De hoogte van de waarde wordt bepaald door de gemeente, door middel van taxaties en het vergelijken van soortgelijke woningen. Daarbij gaat de gemeente uit van wat de woning op 1 januari van voorgaande jaar zou moeten opbrengen.

Wilt u weten wat de WOZ-waarde van uw (potentiële) woning is? Dan kunt u dit opvragen bij uw gemeente of het WOZ-waardeloket. Staat uw woning niet in het WOZ-waardeloket dan kan dit komen doordat het pand niet geregistreerd staat als woning of omdat er nog geen waarde aan de woning is toegekend (nieuwbouw). In het waardeloket kunt u de WOZ-waarde vergelijken met die van anderen.

De WOZ-waarde is te hoog, wat nu?

Heeft u de brief over de WOZ-waarde ontvangen en denkt u dat de WOZ-waarde van uw woning te hoog is? Dan kunt u de waarde van uw woning vergelijken in het WOZ-waardeloket met een soortgelijke woning. Denkt u na de vergelijking nog steeds dat de waarde te hoog is ingeschat? Dan dient u binnen 6 weken na de datum op de brief bezwaar te maken tegen de hoogte van de waarde. Hoe u dit moet doen en welke formulieren u nodig heeft vindt u op de website van de Rijksoverheid.

WOZ-waarde belangrijk bij het (ver)huren van een woning?

Huurt of verhuurt u op dit moment een woning? Dan bepaalt de WOZ-waarde voor een deel hoe hoog de maximale huur van een woning mag zijn. Deze waarde wordt namelijk gebruikt bij het berekenen van het aantal punten van een huurwoning. Deze punten worden ook bepaald door de oppervlakte en voorzieningen in de woning.

Meer weten over de WOZ-waarde?

Meer informatie nodig of heeft u vragen over de WOZ-waarde van uw huidige of nieuwe woning? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat dan uw gegevens bij ons achter.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Voor het eerst een huis kopen? Hypotheek voor starters

Koop je voor het eerst een huis? Dat is een spannend moment waar veel bij komt kijken. Als starter goed voorbereid de woningmarkt op? Wij vertellen je meer over de … Continued

8.11.2022
Hypotheken

WOZ-waarde woning: dit moet je weten!

De WOZ-waarde van een woning wordt bepaald door de gemeente. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting er betaald dient te worden. Maar is de WOZ-waarde alleen bedoeld voor het … Continued

2.02.2022
Hypotheken

Aflossingsvrije hypotheek: dit zijn de risico’s

Sta jij op het punt om een huis te kopen en ben je op zoek naar een passende hypotheek? Je kunt nog steeds kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Het klinkt door de lage maandlasten aantrekkelijk. Maar welke risico’s brengt het met zich mee?

10.05.2021