Autoverzekering afsluiten? Lees onze tips

Autoverzekering afsluiten? Lees onze tips

Heeft u een andere auto gekocht? Dan wilt u graag een passende verzekering afsluiten en niet op een later moment voor verrassingen komen te staan. Er zijn tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden om uw auto te verzekeren.

Autoverzekeringen

Na de aanschaf van een nieuwe auto, wilt u hier natuurlijk zo snel mogelijk in gaan rijden. Echter kan dit niet meteen en dient u eerst een autoverzekering af te sluiten. Iedere autobezitter is wettelijk verplicht de auto met minimaal een WA-verzekering te verzekeren. Dit geldt al vanaf het moment dat de auto officieel op uw naam staat, zelfs als er niet in de auto wordt gereden. Op deze manier heeft iedereen garantie dat eventuele schade vergoed wordt. In Nederland zijn er naast de WA-verzekering nog talloze andere verzekeringen die de mogelijkheid bieden om bepaalde schade te vergoeden.

Juiste dekking voor autoverzekering

De verplichte WA-verzekering is van dien als u een ongeluk of schade veroorzaakt bij anderen. Derden krijgen dan een vergoeding van uw verzekering. Uitsluitend een WA-dekking wordt aangeraden voor auto’s die 8 jaar of ouder zijn. Wanneer de auto jonger dan 8 jaar is, kan het aan te raden zijn om naast de WA-dekking ook een beperkte of volledige cascoverzekering af te sluiten. De beperkte cascoverzekering dekt schade aan de auto veroorzaakt door bijvoorbeeld: brand, storm, hagel en diefstal. De volledige cascoverzekering dekt daarbij ook nog andere zaken zoals botsingen of het te water raken. 

Wat is uw eigen risico?

Het eigen risico is een bepaald bedrag dat niet wordt vergoed door de verzekeraar. Met uw adviseur bespreekt u het wenselijke eigen risico. De schade die u wilt claimen via de verzekering hangt af van het afgesproken bedrag. Is het schadebedrag hoger dan het eigen risico? Dan wordt de schade minus het eigen risico uitgekeerd.

Vergelijk schadevrije jaren

Bij vrijwel elke verzekeraar bestaat de mogelijkheid om schadevrije jaren op te bouwen. Voor ieder jaar dat u geen schade claimt, verdient u één schadevrij jaar. Hiermee krijgt u korting op de verzekeringspremie. Claimt u wel schade? Dan verliest u de schadevrije jaren en kan de verzekeringspremie stijgen. Er kunnen grote verschillen zijn tussen deze premies. Het aantal treden dat u opbouwt bij geen schade en terugvalt bij schade, verschilt sterk per verzekeraar. Hier letten wij voor u op bij de keuze van de verzekeraar.

Schade buitenland

Reist u vaak naar het buitenland met de auto? Controleer dan goed de dekking van uw autoverzekering in het buitenland. Deze informatie staat op uw groene kaart. Hierop staat informatie over de landen waar uw verzekeraar dekking biedt en overige zaken zoals service en vervangend vervoer.

Pechhulp

Ga voor uzelf na of u in aanmerking wilt komen voor pechhulp. De pechhulpverzekering zorgt ervoor dat u onderweg hulp krijgt bij pech. Deze verzekering heeft verschillende mogelijkheden zoals: alleen pechhulp in Nederland, pechhulp in het buitenland, hulp in uw woonplaats of een vervangende auto bij pech. Wanneer u al lid bent van de ANWB of een andere organisatie, is dit wellicht overbodig. Vaak biedt de autodealer bij de aanschaf van een nieuwe auto ook de standaard pechhulp aan.

Aanschafwaarderegeling

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk een nieuw- of aanschafwaarderegeling mee te verzekeren. De nieuw- of aanschafwaarderegeling is van toepassing als u binnen een bepaalde periode na het kopen van een auto, de auto total loss rijdt. Deze regeling zorgt ervoor dat u het aankoopbedrag van de auto terugkrijgt. Let op dat deze periode per verzekeraar kan verschillen. Heeft u deze verzekering niet, maar rijdt u wel de auto total loss? Dan wordt de schade afgewikkeld op basis van de dagwaarde van de auto.

Een verzekering voor uw voertuig afsluiten?

Heeft u een vervoersmiddel, zoals een auto, motor, oldtimer, brom-/snorfiets, bedrijfsauto, vrachtwagen of hobbytractor? Wij adviseren u graag over alle verzekeringen. U heeft op een directe manier contact met uw eigen adviseur die antwoord geeft op al uw vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Verzekeringen

Verzekeringen voor ondernemers

Ondernemen en een solide verzekeringsstrategie gaan hand in hand. Maar welke verzekeringen heeft u als ondernemer eigenlijk nodig? In deze blog zetten we de belangrijkste zaken op een rij!

30.07.2023
Verzekeringen

Verzekeringsadvies: de taken van de adviseur

Eén van de belangrijkste taken van een verzekeringsadviseur is het geven van advies over de financiële risico’s die u loopt en welke verzekeringen u daarvoor kunt afsluiten. Een verzekeringsadviseur is een onafhankelijke partij die op basis van uw wensen en behoeften op zoek gaat naar de beste verzekering. De adviseur werkt als tussenpersoon tussen u en een financiële instelling.

19.06.2023
Administratie

Wat doet een financieel adviseur?  

Meer uit uw financiën halen? Uw persoonlijke financiële situatie in kaart brengen? Dit zijn zaken waarmee een financieel adviseur u helpt. Meer weten over de voordelen van een financieel adviseur? Lees dan verder! 

15.11.2022