Doorstromer in de woningmarkt? Onze tips!

Doorstromer in de woningmarkt? Onze tips!

Als doorstromer heeft u al ervaring met het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek. Er zijn echter meer zaken om rekening mee te houden dan als starter. Wij delen enkele tips voor u als doorstromer in de woningmarkt!

Tips voor doorstromers in de woningmarkt

1. Weet wat uw woning waard is

Pas als u weet wat uw eigen woning waard is, weet u wat voor budget ingezet kan worden voor uw droomhuis. Neem contact op met onze makelaardij: wij nemen de tijd om uw woning op te nemen. Hierdoor krijgt u een goede indicatie van de verkoopwaarde en daarmee ook de overwaarde van de woning. Als bekend is wat de waarde is en voor hoeveel u het kan gaan verkopen, is het goed om te kijken wat er mogelijk is betreft het kopen van een nieuw huis. Door met een hypotheekadviseur om tafel te gaan krijgt u inzicht in de mogelijkheden die passen bij uw persoonlijke wensen en situatie.

2. Overwaarde gebruiken voor nieuwe woning

Er is sprake van overwaarde als de verkoopopbrengst hoger is dan de hypotheek die u hebt afgesloten. De overwaarde is het bedrag dat overblijft nadat de hypotheek is afgelost en de verkoopkosten zijn betaald. Het is niet verplicht om de overwaarde te investeren in uw nieuwe woning, maar het heeft wel voordelen. Er is bijvoorbeeld meer budget beschikbaar en u heeft recht op hypotheekaftrek.

De overwaarde wordt uitgekeerd nadat het huis aan de kopers is overgedragen. Heeft u al een nieuw huis gekocht en wilt u hiervoor de overwaarde gebruiken? Dan is de overbruggingshypotheek misschien een optie. Niet zeker wat de beste keuze is voor uw situatie? Wij helpen u graag!

Overbruggingshypotheek

Veel doorstromers maken gebruik van een tijdelijke overbruggingshypotheek. De overwaarde van het oude huis wordt gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning. Het is dus niet nodig om te wachten met kopen: het oude huis hoeft niet verkocht te zijn. Het is hierbij wel belangrijk rekening te houden met de looptijd, maandlasten en extra kosten. U hebt immers dubbele maandlasten en betaalt rente.

Hulp nodig bij de zoektocht?

Er komt er heel wat kijken bij het kopen van een nieuw huis. Dit betekent rekening houden met regels, uitzonderingen en procedures. Wij snappen dat dit allemaal best wel spannend kan zijn. Daarom adviseren wij u over uw wensen, situatie en mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Doorstromer in de woningmarkt? Onze tips!

Als doorstromer heeft u al ervaring met het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek. Er zijn echter meer zaken om rekening mee te houden dan als starter. Wij delen enkele tips voor u als doorstromer in de woningmarkt!

22.02.2023
Administratie

Wat doet een financieel adviseur?  

Meer uit uw financiën halen? Uw persoonlijke financiële situatie in kaart brengen? Dit zijn zaken waarmee een financieel adviseur u helpt. Meer weten over de voordelen van een financieel adviseur? Lees dan verder! 

15.11.2022
Hypotheken

De taxatie van uw woning: zo werkt het

Woning kopen of verkopen? Of een waardebepaling nodig voor een ander doeleinde? Een taxatie van een woning is mogelijk door de gespecialiseerde taxateurs van de De Jong Workum. Wat er … Continued

5.11.2022