Verplichte registratie voor (land)bouwvoertuigen per 1 januari 2022

Verplichte registratie voor (land)bouwvoertuigen per 1 januari 2022

De registratie van (land)bouwvoertuigen wordt per 1 januari 2022 uitgebreid. Kom niet voor verrassingen te staan en registreer uw voertuig tijdig. Wat er precies gaat veranderen leest u hier.

Registratieplicht (land)bouwvoertuigen

Sinds 1 januari 2021 is het al verplicht om nieuwe (land)bouwvoertuigen te registreren bij de RDW. Deze voertuigen kregen vanaf dat moment een kentekenplaat en moeten jaarlijks APK-gekeurd worden. Daarbij werd ook de maximale snelheid van 40km/u op de openbare weg ingevoerd. Per 1 januari 2022 wordt het verplicht om ook oudere voertuigen te registreren bij de RDW.

Registratie loopt achter

De registratie van (land)bouwvoertuigen loopt flink achter volgens de RDW. Naar verwachting moeten 550.000 voertuigen aangemeld worden. Momenteel zijn er nog maar 231.000 voertuigen gemeld. Wij raden het aan om dit nog in 2021 te regelen. Wordt de melding na 31 december 2021 gedaan? Dan dient het eerst APK-gekeurd te worden. Daarbij geeft de RDW aan dat ze door de verwachte drukte meer tijd nog hebben om de registratie te verwerken. Het wordt daarom afgeraden om niet te wachten tot de laatste week van dit jaar. Is de registratie op 1 januari 2022 nog niet rond? Dan kan er nog niet op de openbare weg gereden worden met het voertuig. U riskeert dan een boete.

Uitzonderingen APK-plicht

Aan deze APK-plicht zitten een aantal uitzonderingen. Deze plicht geldt namelijk niet voor de volgende voertuigen:

  • Land- en bosbouwtrekkers op wielen met een maximumconstructiesnelheid tot 40 kilometer per uur
  • Land- en bosbouwtrekkers op rupsbanden
  • Land- en bosbouwtrekkers die enkel gebruikt worden op eigenterrein (niet op de openbare weg). Dit is inclusief landwegen, bospaden en akkers
  • Land- en bosbouwtrekkers die meer dan 50 jaar geleden gebouwd zijn
  • Getrokken materiaal dat minder dan 3500kg weegt

Op de website van het RDW vindt u meer informatie over, wanneer, waar en hoe vaak u de land- en bosbouwtrekkers APK moet keuren.

Verzekeringsadvies

Naast de veranderingen op het gebied van keuren, zal er ook het een en ander veranderen op het gebied van verzekeren. Wanneer u met het (land)bouwvoertuig op de openbare weg rijdt, dan is er altijd de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) plicht. Dit staat los van of u uw voertuig dient te registreren of niet. Bij registratie verplichte voertuigen is de WAM-plicht ook van kracht als er nooit mee op de openbare weg wordt gereden. Daarbij moeten deze voertuigen sowieso een WA-verzekering hebben.

De Jong Workum FA: specialist in verzekeringszaken

Binnen 28 dagen na het registreren van het voertuig dient er een WAM-verzekering afgesloten te zijn. Is dit niet het geval, dan riskeert u een boete. Liever deze zaken overdragen naar een specialist met ervaring? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij de registratie en het kiezen van een passende verzekering.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Verzekeringen

Verzekering voor zzp: welke is verplicht en welke is aan te raden?

U heeft de knoop doorgehakt: u gaat voor uzelf beginnen. Dan is het van belang om u te verdiepen in verschillende soorten verzekeringen. U wilt natuurlijk onbezorgd aan de slag … Continued

8.05.2022
Verzekeringen

Een verzekeringspakket: de voor- en nadelen

Of uw spullen nou beschadigd raken of u heeft een ongeluk met de auto, u loopt allerlei risico’s. Hier komen dan verschillende losse verzekeringen bij kijken. Erg onhandig, want bij … Continued

23.03.2022
Verzekeringen

Verzekerd voor stormschade? Check het hier!

Stormschade is helaas van alle tijden, maar in 2022 maakten tot nu toe Dudley en Eunice het wel heel bont. Schade aan huizen, schuttingen en auto’s waren meer regel dan … Continued

23.01.2022