Verplichte registratie voor (land)bouwvoertuigen per 1 januari 2022

Verplichte registratie voor (land)bouwvoertuigen per 1 januari 2022

De registratie van (land)bouwvoertuigen wordt per 1 januari 2022 uitgebreid. Kom niet voor verrassingen te staan en registreer uw voertuig tijdig. Wat er precies gaat veranderen leest u hier.

Registratieplicht (land)bouwvoertuigen

Sinds 1 januari 2021 is het al verplicht om nieuwe (land)bouwvoertuigen te registreren bij de RDW. Deze voertuigen kregen vanaf dat moment een kentekenplaat en moeten jaarlijks APK-gekeurd worden. Daarbij werd ook de maximale snelheid van 40km/u op de openbare weg ingevoerd. Per 1 januari 2022 wordt het verplicht om ook oudere voertuigen te registreren bij de RDW.

Registratie loopt achter

De registratie van (land)bouwvoertuigen loopt flink achter volgens de RDW. Naar verwachting moeten 550.000 voertuigen aangemeld worden. Momenteel zijn er nog maar 231.000 voertuigen gemeld. Wij raden het aan om dit nog in 2021 te regelen. Wordt de melding na 31 december 2021 gedaan? Dan dient het eerst APK-gekeurd te worden. Daarbij geeft de RDW aan dat ze door de verwachte drukte meer tijd nog hebben om de registratie te verwerken. Het wordt daarom afgeraden om niet te wachten tot de laatste week van dit jaar. Is de registratie op 1 januari 2022 nog niet rond? Dan kan er nog niet op de openbare weg gereden worden met het voertuig. U riskeert dan een boete.

Uitzonderingen APK-plicht

Aan deze APK-plicht zitten een aantal uitzonderingen. Deze plicht geldt namelijk niet voor de volgende voertuigen:

  • Land- en bosbouwtrekkers op wielen met een maximumconstructiesnelheid tot 40 kilometer per uur
  • Land- en bosbouwtrekkers op rupsbanden
  • Land- en bosbouwtrekkers die enkel gebruikt worden op eigenterrein (niet op de openbare weg). Dit is inclusief landwegen, bospaden en akkers
  • Land- en bosbouwtrekkers die meer dan 50 jaar geleden gebouwd zijn
  • Getrokken materiaal dat minder dan 3500kg weegt

Op de website van het RDW vindt u meer informatie over, wanneer, waar en hoe vaak u de land- en bosbouwtrekkers APK moet keuren.

Verzekeringsadvies

Naast de veranderingen op het gebied van keuren, zal er ook het een en ander veranderen op het gebied van verzekeren. Wanneer u met het (land)bouwvoertuig op de openbare weg rijdt, dan is er altijd de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) plicht. Dit staat los van of u uw voertuig dient te registreren of niet. Bij registratie verplichte voertuigen is de WAM-plicht ook van kracht als er nooit mee op de openbare weg wordt gereden. Daarbij moeten deze voertuigen sowieso een WA-verzekering hebben.

De Jong Workum FA: specialist in verzekeringszaken

Binnen 28 dagen na het registreren van het voertuig dient er een WAM-verzekering afgesloten te zijn. Is dit niet het geval, dan riskeert u een boete. Liever deze zaken overdragen naar een specialist met ervaring? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij de registratie en het kiezen van een passende verzekering.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Verzekeringen

10 belangrijke verzekeringen die iedereen zou moeten overwegen

Van onverwachte medische kosten tot schade aan uw huis of auto: het leven zit vol onzekerheden. In deze onzekere tijden biedt verzekeringsadvies een waardevolle oplossing. Maar wat doet een verzekeringsadviseur nu eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op de taken en hoe zij u kunnen helpen bij het nemen van de juiste financiële beslissingen.

4.01.2024
Verzekeringen

Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en bedrijven

Onbedoelde schadeclaims: ze komen steeds vaker voor. De aansprakelijkheidsverzekering is een waardevol vangnet voor zowel particulieren als bedrijven. Deze verzekering beschermt tegen onvoorziene situaties waarbij schade wordt veroorzaakt aan personen … Continued

22.12.2023
Verzekeringen

Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen

Het leven als zelfstandig ondernemer biedt talloze vrijheden en mogelijkheden, maar bij ondernemen komen ook risico’s kijken. Eén van die risico’s betreft de aansprakelijkheid voor schade die tijdens uw werkzaamheden kan optreden. In deze blog gaan we dieper in op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

17.11.2023