Verzekering voor zzp: welke is verplicht en welke is aan te raden?

Verzekering voor zzp: welke is verplicht en welke is aan te raden?

U heeft de knoop doorgehakt: u gaat voor uzelf beginnen. Dan is het van belang om u te verdiepen in verschillende soorten verzekeringen. U wilt natuurlijk onbezorgd aan de slag kunnen. Wij vertellen u meer over verplichte en aan te raden verzekeringen voor zzp’ers.

Waarom verzekeringen afsluiten als zzp’er?

Bij ondernemen komen risico’s kijken. Gaat er een keer iets mis? Dan is het belangrijk dat u uw (zakelijke) risico’s heeft afgedekt. Let op! Particuliere verzekeringen dekken niet de schade die vanuit uw bedrijf zijn toegebracht. Verdiep u daarom in de risico’s die u als zzp’er loopt. Veel verzekeringen voor zzp’ers zijn niet verplicht, maar zorgen er wel voor dat u niet voor (kostbare) verrassingen komt te staan.

De verplichte verzekering voor zzp’ers

Er is 1 verplichte verzekering voor zzp’ers: de ziektekostenverzekering. Hiermee wordt het grootste gedeelte van zorgkosten vergoed. Of u nu in loondienst bent, een eigen bedrijf hebt of zzp’er bent, iedereen in Nederland heeft deze verzekering. Naast deze verplichte verzekering, zijn er verschillende verzekeringen die wij voor zzp’ers aanraden:

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Iedereen is wel eens ziek. Wanneer u kort ziek bent, is dit financieel vaak wel op te vangen. Soms is er echter sprake van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Als werknemer krijgt u loon doorbetaald, maar hoe zit dat voor zzp’ers die door ziekte niet kunnen werken? Vanuit de overheid is daarvoor geen vangnet. De arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt in dat geval voor uw inkomen.

Let op: zoals verwacht, wordt de arbeidsongeschiktheidsverzekering op zijn vroegst in 2024 verplicht voor alle zzp’ers

2. De bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wanneer u of uw product schade veroorzaken bij een ander, wordt u hiervoor aansprakelijk gesteld. In dat geval betaalt u de kosten voor de schade aan spullen of blessures die door uw schuld opgelopen zijn. Hiervoor is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor de schade die is ontstaan.

Ook als professional kan het voorkomen dat er tijdens uw werk iets fout gaat, u iets vergeet of iemand verkeerd adviseert. Wanneer u een beroepsfout maakt die schade aanricht bij klanten/andere bedrijven, bent u aansprakelijk en moet u de schade vergoeden of herstellen. Daarvoor is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

3. De rechtsbijstandsverzekering

Het kan eens voorkomen dat er een juridisch conflict ontstaat. Heeft u als zzp’er hulp nodig bij juridische conflicten? Hiervoor is de rechtsbijstandverzekering: bij deze verzekering krijgt u juridische hulp van een professional bij het voorkomen van rechtszaken of het oplossen van problemen. Het geschil wordt uit handen gegeven en veel van de juridische kosten worden gedekt.

4. Pensioen

Denkt u bij het starten van uw eigen bedrijf al aan uw pensioen? Zzp’ers bouwen niet automatisch pensioen op via een werkgever: dit moet u zelf regelen. Wanneer u na uw pensioen niet alleen een AOW-uitkering wilt ontvangen of u wilt eerder stoppen met werken, dan is het van belang dat u snel begint met sparen. Er zijn verschillende manieren om als zzp’er uw pensioen te regelen.

Meer weten over verzekeringen voor zzp’ers? Wij helpen u graag!

Welke verzekeringen van belang zijn voor u als zzp’er, hangt af van de risico’s die u loopt. Wilt u meer weten over verschillende verzekeringen en/of wilt u graag advies? Onze adviseurs helpen u graag bij het inventariseren welke verzekeringen het beste bij u passen. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel 0515-543481.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Verzekeringen

10 belangrijke verzekeringen die iedereen zou moeten overwegen

Van onverwachte medische kosten tot schade aan uw huis of auto: het leven zit vol onzekerheden. In deze onzekere tijden biedt verzekeringsadvies een waardevolle oplossing. Maar wat doet een verzekeringsadviseur nu eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op de taken en hoe zij u kunnen helpen bij het nemen van de juiste financiële beslissingen.

4.01.2024
Verzekeringen

Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en bedrijven

Onbedoelde schadeclaims: ze komen steeds vaker voor. De aansprakelijkheidsverzekering is een waardevol vangnet voor zowel particulieren als bedrijven. Deze verzekering beschermt tegen onvoorziene situaties waarbij schade wordt veroorzaakt aan personen … Continued

22.12.2023
Verzekeringen

Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandigen

Het leven als zelfstandig ondernemer biedt talloze vrijheden en mogelijkheden, maar bij ondernemen komen ook risico’s kijken. Eén van die risico’s betreft de aansprakelijkheid voor schade die tijdens uw werkzaamheden kan optreden. In deze blog gaan we dieper in op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

17.11.2023